2 Eylül 2011 Cuma

İNSAN ELİ DEĞMİŞ DÜNYA

Artık, sırf ve sadece doğa değil, insanın soru yağmuruna tuttuğu bir doğa var.. Zira; bu gün insan eliyle büsbütün değiş(tiril)miş bir dünyada yaşıyoruz.  Eskiden insan doğa ile karşı karşıyaydı; bitkiler ve hayvanlar gibi.. Ama artık, insanla doğa arasında bilim ve teknik gibi bir dolayım var. Günlük hayatta kullanılan araçlar, makineler, bil cümle sanayi kolları, ve bir bütün olarak ÜRETİM, insanın üretken ve yaratıcı faaliyeti var.

Doğa artık, üretim sayesinde, daha ziyade, üretim yapan insanın doğası ve üretim yapan insanlı doğa olmuştur.  Bu ise ayni zamanda TARİH demektir.. Önceleri doğa karşışında hayatta kalabilme mücadelesi veren topluluk insanı, üretim ilişkileri sonucu, zamanla, egemenlik ve üstünlük kurma mücadelesini bu kez sosyal sınıflara bölunmek suretiyle kendi kendisine karşı yöneltmiştir.

O yüzden Tarih derken, daima, sosyal sınıfların birbirlerine nazaran egemenlik kurma mücadelelerinin Tarihi olduğunu akılda tutmak gerekir.. İlkel toplum dönemi hariç bütün geçmiş Tarih, daima, sınıf savaşlarının Tarihidir. Toplumsal sınıf mücadelerinin tarihinden yoksun bir bakış açısıyla gerçeği ve tarihi anlamaya çalışmak, daima, yanıltıcı bir çaba olarak kalacaktır.

Her tarihsel dönemin felsefi, ahlaki, dinsel, hukuki ve siyasi deger ve fikirlerini açıklayacak olan gerçek temel: toplumsal sınıfların varlığı ve mücadelesidir.  Unutulmasın;  insanların bilinç ve fikirlerini, onların sınıfsal varlıkları ile açıklama vaktidir.  Zira; insanlar, Marx'ın da söylediği gibi,"sırf ve ancak, kendilerinde ekonomik kategoriler kişilik kazandıkları; kendileri belirli sınıf ilişkilerinin ve sınıf çıkarlarının taşıyıcıları oldukları için ve sürece, söz konusu olurlar."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder