25 Aralık 2016 Pazar

HYPATİA VE KUBİLAY' IN YOBAZ SÜRÜSÜ TARAFINDAN KATLEDİLİŞİ

Hypatia'nın öldürülüşü, 1866  Louis Fuguier




22 Aralık 2016 tarihli  Aydınlık’ta Serap Işık  1600 yıl öncesinin yobazlar sürüsünün İskenderiyeli bilge kadın Hypatia’yı nasıl katlettiklerini  ve bilime  nasıl kıydıklarını  “238 Hypatia burada!” başlıklı   yazısında bi güzel anlatmış.   

“Bizi birleştiren şeyler ayıranlardan daha fazla; tüm insanlık kardeşdir” diyen ve insanlık aleminin gelişiminin durdurulamayacağına duyduğu inançla gezegenlerin hareketlerini hesaplayan matematikçi, astronom ve bilge kadın  Hypatia(M.S. 350-415), bilim düşmanı İskenderiyeli Piskopos Cyril tarafından  seytan olarak suçlanmış ve hakkında “katli vaciptir” diye buyruk verilmiş; ve  kışkırtılan  (Kıpti) Hristiyanlarca, bilge kadın Hypatia üstü başı soyularak çırılçıplak taşlanmış; etleri ve kemikleri istridye kabuğuyla birbirinden ayrılmış; daha sonra da yakılarak vahşice katledilmiştir.


Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay





Derviş Mehmet

86 yıl önce Menemen'de de , ayni gerici zihniyet ve yobaz sürüsü, kılık ve kimlik değiştirmiş olarak, kendini mehdi ilan etmiş olan Derviş Mehmet öncülüğünde 
Cumhuriyet'e isyan ederek     genç Cumhuriyetin yedek subayı olan Kubilay'ın kafasını kesmiş; sokaklarda dolaştırmıştı.


Tarih boyunca ilerici-gerici  kavgasında, Hypatia’dan Kubilay'a; Hallac-ı Mansur'dan Bruno'ya... kendilerini,  gerici ve yobaz güçler karşısında insanlığın ışığı ve cesareti  olmaya adamış    tüm  fedakar ve cesur insanlara ne kadar minnet duysak azdır.








Hypatia'nın hayatı için film izle:  AGORA

Carl Sagan'ın hazırladığı Hypatia'nın trajedisi ve İskenderiye Kütüphanesi için :

https://www.youtube.com/watch?v=XHfFH7gU_MU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder