11 Mayıs 2021 Salı

Hoşçakal Kardeşim Deniz

 

AD ANTONELLO CASSONA, macchinista navale, 10.4.1991 M/n Moby Prince

 

“Ed ecco ce andiamo come siamo venuti

Arriverderci fratello mare

Mi porto un po della tua ghiaia

Un po del tuo sale azzuro

Un po della tu infinita

E un pochino della tua luce

E della tua infelicita..”   Nazım Hikmet 1957

 

Bu İtalyanca şiiri yıllar önce, Gün Benderli’nin Cumhuriyet Pazar ekinde çıkan yazısından kesip saklamışım. Şiir, Nazım’ın o sevilen şiirlerinden biriydi:

“İşte geldik gidiyoruz/ hoşça kal kardeşim deniz/ biraz çakılından aldık/ biraz da masmavi tuzundan / sonsuzluğundan da biraz/ ışığından da birazcık/ birazcık da kederinden..”

Şiirin acıklı öyküsü şöyle: Moby Prince, 1991 yılında, nedeni hala anlaşılamayan bir yangın sonucunda Livorno açıklarında batan bir geminin adıymış.  Ölenler arasında okulu makinist diplomasıyla henüz bitiren ve yangından bir hafta önce Moby Prince’te çalışmaya başlayan Antonello Cassona da var. Antonello Cassona’nın en çok sevdiği şair Nazım Hikmet’miş. “işte geldik gidiyoruz..” şiirine de hocasının demesiyle aşıkmış. Okul idaresi, hayatını böyle feci bir kazada yitiren öğrencisinin anısına, okuduğu sınıfın kapısına bir levha koymayı kararlaştırınca tarih ve edebiyat öğretmeni levhaya bu şiirin kazınmasını düşünmüş. Livorno kaptan ve makine zabiti yetiştiren Sivil Denizcilik Lisesine yolunuz düşerse Antonello Cassona’nın birinci kattaki sınıfının kapısındaki bakır levhada yukarda yazılı olan Nazım Hikmet’in İtalyanca şiirini okuyabilirsiniz.  

İtalya’da henüz ilk okul çağındayken çocuklara güzel sanatlar, edebiyat ve şiirle tanıştırıyorlarmış. Benderli’nin aktarmasına göre, ilkokul 3. ve 4. Sınıf ders kitaplarında Nazım Hikmet’in şiirleri varmış. misafir olarak gittiği evin çocuğu ders kitaplarını getirip  göstermiş; ve “ sono contento d’essere venuto al mondo”  yani, “fevkalade memnunum dünyaya geldiğime”  şiirini okumuş İtalyanca..  Ne güzel; İtalya’da ilkokul ders kitaplarında Nazım var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder